#dnevnik21letnikaMAT

2

Danes je torek, od začetka učenja za maturo je minilo natanko 13 dni. V tem času sem … prebral knjigo :/
Ločil bom peno od valov slovenskega pisatelja Ferija Lainščka je ODLIČNA knjiga, ki sem jo prebral v treh delih. No, bral sem jo cca. 50-krat, ampak DEJANSKO prebral vsaj eno vrstico sem pa ekzaktno TRIKRAT in jo – ker je odlična, prenehal brati samo zaradi pozne ure. (note to self: beri zjutraj!)

Nekakšen odpor do učenja v meni tli še iz časov, ko smo malo hitrejši učenci ob dokončanju nalog zadanih s strani učiteljev dobili za “nagrado” dodatne naloge = NE delaj prehitro in preveč vztrajno pa ti NE bo treba delati dodatnih vaj … ta vzorec sem (ne)zavedno prenesel na učenje. Ki ga je bilo v mojih dosedanjih 28 letih bore malo – saj veste, pretiravati ni dobro!

Torej – sem rekel, da začnem s knjigo; nekaj lahkega za začetek, da se spravim v pogon …

Bolj razmišljam, bolj mi je jasno, da je bilo ne-branje knjige le odlašanje tistega zares nadležnega dela mature > matematike.

Danes je torek, od začetka učenja za maturo je minilo natanko 13 dni in danes sem: obesil cunje, pospravil posteljo in omaro, odnesel smeti, skuhal kosilo za naslednje tri dni (juhica/obara/omakica za mojo predrago ženo, ki me prijazno spodbuja k učenju), sprehodil psa, uredil neke stvari na banki, na tablico namestil vse aplikacije (katerih inštalacijo odlašam že nekaj dni), dobil milijardo idej za blog, getintouchal z vsemi, ki sem jih zanemarjal zadnje dni … Tako opravilno uspešnega torka nisem imel že dolgo.

Aja, pa rešil sem 5 računov, narisal nekaj rožic v vadbeni zvezek, ugotovil, da nimam šilčka, 9 minut iskal radirko, zavrgel 3 strani iz zvezka, ki bi me opominjale na sramotne NEpravilne rezultate, do katerih je prišlo SAMO zaradi moje površnosti (ki je bila moj “adut” že v preteklosti) iiin … Napisal tale blog.

12583909_751979204934096_1200194121_n

Hja, grem sedaj (poskusit) rešit še kakšen račun, vi pa … Hmmm, a je skuhano kosilo? Cunje obešene? Si odgovoril/a na vse SMS-e in PVT sporočila? Si nahranil/a mačko???!!!

Matematik – (not) over & out :*

2 KOMENTARJI

 1. “zavrgel 3 strani iz zvezka, ki bi me opominjale na sramotne NEpravilne rezultate, do katerih je prišlo SAMO zaradi moje površnosti (ki je bila moj “adut” že v preteklosti)”

  NAROBE! Zelo narobe. Zelo zelo narobe. Zalo zelo zelo … Ok, moram nehat.

  Zakaj je tako početje narobe? Zato, ker se iz (lastnih ali tujih) napak največ naučiš!
  Narobe izračunane račune samo jasno označi, da so narobe (po domače prečrtaj). Tako se boš pri naslednjem narobe izračunanem računu vrnil na ta prvi narobe izračunan račun in videl, ali si ponovil isto napako ali naredil kakšno drugačno. Ko narediš dovolj napak, ki si jih tako označiš in zapišeš v spomin, se bojo začele stvari razjasnjevat in vedno več bo pravilno izračunanih računov. Vedel boš, katere napake si delal in da se moraš teh napak izogniti. Te napake, ki jih boš z označevanjem zavestno odstranjeval, te bojo vodile do pravilnega postopka računanja. Verjetno boš celo ugotovil, zakaj si te napake sploh delal.

  Tako da nikakor nikoli ne zavreč napačno izračunanih računov. Ker tako izgubiš sled, kaj delaš narobe.

  Se strinjam, da znajo biti taki računi sramotni. Vendar je bolj sramotno ne popraviti svojih napak. Še bolj sramotno pa to, da si (lastnih) napak ne priznaš (kar te vedno bolj “vleče dol”). Točno to pa počneš, če zavržeš narobe izračunane račune.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here